Zeci de oameni care au rămas pe drumuri în urma incendiului care a mistuit, marți, mansarda unui bloc din complexul rezidențial Confort City și-au petrecut noaptea la hotel, în timp ce restul sinistraților au căutat găzduire la rude și la prieteni.
Stabiliți la marginea Capitalei, între groapa de gunoi de la Glina și crematoriul pentru deșeuri animale „Protan”, locatarii ansamblului de locuințe Confort City, câteva sute la număr, erau obișnuiți cu aerul greu plimbat în funcție de direcția vântului. Marți, în jurul orei 14.00, în apartamentele lor a început să miroasă a ars. De data asta, nu se incinerau gunoaiele de la groapă. Era mirosul dezastrului care, în câteva zeci de minute, avea să-i lase pe drumuri.
Majoritatea locatarilor erau plecați la serviciu. Rămăseseră acasă doar câțiva pensionari și femei aflate în concediu post natal, care își îngrijeau bebelușii. La ora 14 și 16 minute, cineva a anunțat la 112 că în Popești Leordeni, pe strada Unirii, arde mansarda blocului cu numărul 7. Trei autospeciale cu apă și spumă au ieșit imediat pe poarta subunității de pompieri aflate la șapte kilometri de cartierul rezidențial.
În timp ce pompierii erau pe drum, o mulțime de oameni panicați au ieșit pe aleea din fața blocului al cărui acoperiș era cuprins de flăcări. În același timp, alții nu-și dădeau seama, încă, ce se întâmplă. „Eram la serviciu când am văzut că un apartament al blocului în care locuiesc a luat foc. Atunci, mi-am dat seama că, la ora respectivă, soția mea, care este acasă cu bebelușul nostru, ar putea să doarmă. Am pus imediat mâna pe telefon și am sunat-o. Am trezit-o din somn. Puteau să moară asfixiați, și ea, și copilul”, a povestit unul dintre locatari.
Dramatismul situației creștea odată cu temperatura din pereții locuițelor. Deși situația era de o gravitate extremă, mașinile de pompieri s-au blocat la intrarea în complex, din cauza barierelor și a autoturismelor parcate. Au urmat momente de haos. Cuprinși de accese de plâns, proprietarii zbierau către pompieri să treacă cu mașinile peste bariere, însă țipetele lor nu se auzeau în larma infernală făcută de sirenele care sunau neîncetat. Pe acest fundal, sub ochii tuturor, focul a început să se extindă de la un apartament la altul. Fumul gros părea să ajungă la cer, iar blocul semăna cu un vulcan gata să erupă. În apropiere, la grădinița construită în complex pentru familiile de acolo, aproximativ 30 de copii au fost evacuați de urgență și puși la adăpost.
Lanțul ghinioanelor nu avea să se încheie, însă, în fața barierelor de acces. Pompierii au descoperit că rețeaua de hidranți nu funcționează. În caz de incendiu, mașinile de intervenție ar fi trebuit alimentate de la un bazin subteran, care, inexplicabil, era gol. Fără să mai piardă timpul, pompierii militarii au chemat imediat ajutoare. Pe lângă faptul că nu aveau apă destulă, nici nu puteau interveni eficient, în condițiile în care focul ardea la ultimul nivel, al 11-lea, mistuind structura din lemn a mansardei. Ca urmare, până când la fața locului au apărut primele autoscări, proprietarii apartamentelor au privit împietriți cum căminele lor se fac scrum.
Urcați până în dreptul ultimului etaj, în nacele speciale, pompierii au început să izoleze flăcările și să le stingă. Din fericire, toți oamenii din bloc au fost evacuați în timp util. În timpul intervenției, pompierii au reușit să salveze o pisică, însă pentru câinele unei familii care lipsea de acasă nu s-a mai putut face nimic, animalul fiind găsit carbonizat. Pe alei, locatarii vorbeau tare despre nenoricrea care i-a lovit din senin. Mulți dintre ei rămăseseră doar cu hainele de pe ei. Șapte persoane nu au făcut față șocului emoțional și au avut nevoie de îngrijiri la mașinile de prim-ajutor aflate la fața locului, în urma unor atacuri de panică.
Când focul încă „mânca” din mansardă, prăbușind bucăți din acoperiș pe balcoane de la etajele inferioare, a apărut și directorul general al dezvoltatorului, Ancuța Petrescu, împreună cu mai mulți subalterni, pentru a-i anunța pe oamenii rămași fără locuințe că vor primi, pentru moment, camere la Rin Grand Hotel. Anunțul nu a avut însă darul de a-i liniști, măcar în parte, pe locatarii blocului. Dimpotrivă. Oamenii și-au adus imediat aminte de toate problemele pe care le-au avut de când s-au mutat în Confort City. A fost, practic, momentul în care nervii au răbufnit. Dacă, inițial, proprietarii locuințelor care încă ardeau s-au certat zeci de minute în șir cu Ancuța Petrescu, situația a degenerat, iar discuțiile s-au extins și între păgubiți și vecinii celorlalte blocuri, neatinse de foc, care, fiind angajați ai Rin Grand Hotel sau ai Primăriei Sectorului 3, încercau să-i ia apărarea lui Robert Negoiță, cel care, alături de fratele său, a pornit proiectul imobiliar Confort City
Astfel, clienții complexului au început să scoată la lumină necazurile de care s-au lovit de când s-au mutat în blocurile din ansamblul rezidențial. Mulți și-au luat casele începând 2008, când piața imobiliară are pe val și înainte ca ansamblul să fie dat în folosință. Au plătit în jur de 50-60 de mii de euro pentru o locuință. Odată ajunși în noile lor cămine, au constatat, spuneau ei, că au probleme legate de curentul elecric, care se întrerupea foarte des, cu ghenele de gunoi, care se blocau în permanență, dar și în privința accesului în zonă pe timp de iarnă, în condițiile în care Confort City este amplasat, practic, în câmp. Unii locatari s-au plâns că, atunci când încercau să ia legătura cu reprezentanții dezvoltatorului, erau îndemnați să-și transmită doleanțele prin email.
„Nu mai am nici buletin. Am rămas doar cu hainele de pe mine. Ei zic că ne dau cazare la Rin, dar eu nu mai am nici măcar cu ce să mă îmbrac. De când locuiesc, aici am avut numai probleme. Astă iarnă mi s-a prăbușit tavanul, iar reprezentanții complexului, după ce i-am sunat, mi-au cerut să le scriu un email. La fel mi-au răspuns și atunci când m-am plâns că lumina se oprește de zece ori pe zi. Am anunțat acest lucru de trei ori și le-am explicat că, în ritmul acesta, o să mi se ardă televizorul, frigiderul și toate celelalte electrocasnice. Nu s-a rezolvat nimic”, a spus Cătălina Popescu, o tânără de 27 de ani, a cărei locuință de la mansardă a fost făcută scrum.
Orele treceau, pompierii luptau cu focul, iar nervii celor rămași fără case rămâneau întinși la maximum. De fiecare dată când un reprezentant al autorităților apărea la fața locului, locatarii izbucneau furioși, reclamând tot ce i-a nemulțumit de la mutarea în Confort City.
În jurul orei 17.00, flăcările erau lichidate. Pentru a preveni reizbucnirea focului, pompierii militari continuau, din nacele, să ude mansarda cu insistență. Trei dintre ei, intoxicați cu fum, au fost transportați la Floreasca, iar un altul a primit îngrijiri la fața locului, din același motiv.
Stingerea incendiului nu a însemnat însă și finalul calvarului pentru locatarii blocului. Pentru ei, punctul culminant al dezastrului a fost atunci când au intrat în bloc în grupuri mici, îmbrăcați în echipamente de protecție și însoțiți de pompieri, pentru a vedea ce le-a mai rămas din case și pentru a-și lua puținele bunuri neatinse de foc.
Tensiunea era din nou la cote maxime. Unii locatari voiau să intre cât mai repede în bloc, peste rând, cum se spune. Pentru a preveni eventualele incidente, autoritățile ilfovene au trimis la fața locului un echipaj de intervenție rapidă de la IPJ Ilfov, fără cagule, și mai mulți jandarmi.
Oamenii erau însă disperați și greu de stâpânit. Se îmbulzeau la uși și aproape că nici nu ascultau indicațiile pompierilor și jandarmilor. Un tânar a rupt-o la fugă și a alergat fără oprire până la etajul nouă. A vrut să-și vadă mai repede apartamentul. De fapt, ce mai rămăsese din el.
„Este un dezastru! În apartamentul meu nu a mai rămas nimic. Este totul plin de apă și cenușă. Abia terminasem cam tot ce mai aveam de făcut în casă. M-am chinuit doi ani, împreună cu soția, ca să facem casa așa cum ne-o doream. Acum, toată munca noastră s-a dus…”, a spus el, cu voce resemnată, după ce a revenit de sus.
Odată cu căderea serii, la ferestrele de la etajele superioase se putea vedea razele de lumină ale lanternelor care scrutau pereții înnegriți și îmbibați cu apă. Afară, în fața grădiniței din complex, s-a format o nouă coadă. Angajații dezvoltatorului imobiliar completau liste cu locatarii nevoiți să-și petreacă noaptea la hotelul deținut tot de frații care au pus pe hartă Confort City.
Răpuși de oboseală și măcinați psihic până spre limita suportabilului, locatarii așteptau tăcuți la coadă. Toți ar fi vrut să ajungă la hotel doar în vacanță.
Spre ora 21.00, un nou anunț: cei care nu au mașini proprii vor fi preluați de microbuzele școlii din Popești-Leordeni și duși la hotel.
Epilogul a rezumat, într-un singură imagine, dezastrul după-amiezii de 2 octombrie: oameni cu bagaje murdare de funingine, unii ținând în brațe pisici de rasă sau iepuri, se întorceau cu spatele la căminele distruse și plecau din locul unde se mutaseră, acum câțiva ani, plini de speranță. Acum, totul s-a transformat în deznădejde.